„Rīgas karte” nosoda neprofesionālu finanšu datu interpretāciju

Rīgā, 2019.gada 14. martā

SIA “Rīgas karte”: neprofesionāla finanšu datu interpretācija nav pieļaujama

SIA “Rīgas karte” auditētais uzņēmuma gada pārskats ir pieejams “Lursoft” uzņēmumu datu bāzē un finanšu auditu ik gadu veic starptautiskā auditorkopānija “PricewaterhouseCoopers” (PwC). Visa uzņēmuma finanšu informācija ir pārskatāma un nekādi slēpti maksājumi nav iespējami. Jāuzsver, ka publiskajā telpā izskanējusī informācija par starpību starp “Rīgas satiksmes” maksājumiem un “Rīgas kartes” neto apgrozījumu veidojas, jo tiek salīdzināti atšķirīgi grāmatvedības dati.

Piemēram, no vienas puses, tiek salīdzināti tikai “Rīgas kartes” neto apgrozījuma dati, kurā netiek iekļauts, piemēram, finanšu līzings (elektronisko norēķinu sistēmas izpirkšanas un modernizācijas maksa), kurš ir bilances postenis, kas savukārt ir iekļauts “Rīgas satiksmes” salīdzināmajos datos. “Rīgas satiksmes” dati ir naudas plūsmas dati, bet “Rīgas kartes” dati – grāmatvedības uzskaites dati. Šāda datu salīdzināšana ir nekorekta un neatspoguļo patieso situāciju.

“Rīgas karte” izsaka neizpratni par šādu neprofesionālu datu interpretāciju un apmelojošu apgalvojumu izplatīšanos publiskajā vidē, kas ir prettiesiski un grauj uzņēmuma reputāciju.
Rīgā ieviestā sabiedriskā transporta elektronisko norēķinu sistēma ir viena no modernākajām šobrīd pasaulē lietotajām norēķinu sistēmām un veiksmīgi darbojas vairākos simtos pilsētu visā pasaulē. To kā vienu no visizdevīgākajiem un modernākajiem risinājumiem katru gadu turpina izvēlēties arvien jaunas pilsētās. Tostarp “Rīgas kartes” privātais akcionārs “Conduent” ir pasaules līderis e-biļešu risinājumu jomā ar plašu starptautisku pieredzi digitālo norēķinu risinājumu ieviešanā visdažādākā mēroga pasaules pilsētās, piemēram, Parīzē, Barselonā, Ņujorkā, Cīrihē, Venēcijā, Honkongā, Jeruzalemē, Adelaidā, Melburnā, Varšavā, Milānā, Venēcijā u.c.

Rīgas sabiedriskā transporta elektronisko norēķinu sistēmas izmaksas veido aptuveni 6% no “Rīgas satiksmes” izdevumiem, kas ir nozarē atzīts standarts un atbilsts vidējiem rādītājiem arī citās pasaules pilsētās. Pārējie 94% “Rīgas satiksmes” izmaksu ir cita rakstura izdevumi, nesaistīti ar e-talonu. E-talona sistēmas izmaksas veido tikai 9 centi no kopējās brauciena pašizmaksas, kas šobrīd ir noteikta - 1,426 EUR.

Jāatgādina, ka Rīgas sabiedriskā transporta elektronisko norēķinu sistēma tika izveidota un jaunās tehnoloģijas Rīgā ieviestas par investoru līdzekļiem. “Rīgas satiksme” un Rīgas dome šīs investīcijas pakāpeniski sedz ilgākā laika posmā, ko paredz noslēgtais ilgtermiņa līgums.

“Rīgas karte” ir 2007. gadā dibināts uzņēmums, kurš izveidoja un uztur Rīgas sabiedriskā transporta un autostāvvietu elektronisko norēķinu sistēmu. Uzņēmuma akcionāri ir “Rīgas satiksme”(51%) un ASV tehnoloģiju kompānija “Conduent” (49%), kas agrāk bija pazīstama ar zīmolu “Xerox”.

Papildu informācijai:
Jānis Basevičs,